lauantai 5. marraskuuta 2016

Kirjastolla tavataan!

Rovaniemen kaupunginkirjastolla Lapponica-salissa saattoi perjantaina 4.11. nähdä luovia Lyseonpuiston lukion opiskelijoita kovassa aherruksessa. Silmät olivat liimattuina vuorotellen vihkossa ja Tapani Rantalan taidemaalauksissa, jotka ovat seuraavat noin kolme viikkoa esittelyssä muiden teosten rinnalla
Salin seinille oli ripustettu kymmeniä taideteoksia, joista luovan kirjoittamisen -kurssin opiskelijat tekivät kirjoitustehtäviä ja hakivat inspiraatiota. Useimmat Rantalan teoksista ovat muotokuvamaalauksia, mutta mukaan mahtui moni muukin aihepiiri, joten jokaiselle löytyi jotakin. Kurssila hyväksytään usein omalaatuisetkin työt, joissa rajoja ja sääntöjä rikotaan. Näin kirjoittaja voi vapaasti kirjoittaa sydämensä kyllyydestä huolehtimatta siitä onko kirjoitus perinteisessä mielessä sopivaa. Rajoja saa tosiaan rikkoa, siihen jopa kannustetaan, kunhan kirjoitus ei ketään henkilöä tarkoituksellisesti loukkaa tai tuo esille epämielyttävässä valossa - se olisi vain huonoa käytöstä. 
Tekstit eivät lennä luokan (tai tässä tapauksessa kirjaston) ovista ja ikkunoista ulkopuolelle muiden korville, vaan opiskelijat pysyvät luotettavina kuuntelijoina, kun on aika lausua tarinoitaan ääneen. Monet saattavat kauheksua ajatusta siitä, että jotain hyvin henkilökohtaista joutuisi kaikille kertomaan, mutta ensinnäkään, mitään ei ole pakko tehdä. Toiseksi omien kirjoitusten ääneen lukeminen antaa muille inspiraatiota sekä siitä hyötyy myös itse eri tavoin. Sen kautta voi huomata kohtia, joita voisi vielä hioa paremmiksi ja kohtia, joiden huomaa olevan hyvinkin osuvia ja onnistuneita. Kurssilla opitaan yhdessä tekemällä itse ja toisten kanssa. Opitaan, että sekin, mikä aluksi voi kuulostaa hieman hullulta, voikin olla järkevin ja kaunein ratkaisu, jota ei olisi voinut löytää ellei olisi ottanut uskalluksen hyppyä tuntemattomaan ja erikoiseen.
Sitä kurssilla varsinaisesti itse asiassa haetaankin - omien ideoiden esiin tuomista, uuden kokeilua ja omien tarinoiden henkiin herättämistä sekä muilta oppimista. Taidot, joita kurssilla vaivihkaan opitaan tulevat monia varmasti auttamaan myös kirjoituksissa sekä pitkällä tähtäimellä kaikessa muussakin mahdollisessa, kuten työelämässä tai ihmissuhteissa. Kurssi voi avata silmiä aivan uudelle tavalle ajatella, ja kehittää taitojaan muiden hyväksymisessä ja ennen kaikkea oman personaanansa ja ihanan ja epäkohtaisen ihmisyyden hyväksymisessä. Kun kuuntelee toisten kehittämiä henkilöitä hyvine ja "huonoine" puolineen, huomaa nopeasti nauravansa iloisesti näiden ominaisuuksien yhdistelmille. Silloin ymmärtää, että meistä jokainen on tällainen hellyttävä kokonaisuus erilaisia ja eriskummallisia ominaisuuksia, jotka itse asiassa tekevät meistä kahta parempia, vaikka taas yksi ominaisuus meistä erilleen poimittuna voisi vaikuttaa jotenkin hävettävältä tai huonolta asialta.
Tällä kertaa kirjastossa pidettävällä tunnilla alustavana tehtävänantona oli tutkia esittelyssä olevia maalauksia ja kirjoittaa, mitä ajatuksia ja tunteita ne herättivät itsessä. Niiden pohjalta saattoi alkaa kirjoittamaan vaikkapa novellia, näytelmän alkua tai runoa mielensä mukaan.
Opiskelijat istuivat rauhassa Alvar Aallon tuoleilla kirjoittamassa kaikkien näiden kauniiden taulujen ympäröiminä, ja taiteellisen sivistyksen tunnelma oli lähes käsinkosketeltavaa. Vierailijoita tuli ja meni, ja osa heistä saattoi jo ihastellenkin katsella myös näitä varhaisin kasvavia “intellektuelleja” kynät käsissään elegantisti viuhuen. 
Lyskalaiset siis osoittavat sen, että kun he astuvat huoneeseen, he eivät todellakaan latista tilan tunnelmaa, vaan saattavat sitä jopa nostattaa, ja näin myös jatkakaamme!
Rantalan teoksista löytyy vuosien varrella tehtyjä muotokuvia vaikutusvaltaisista henkilöistä.

Luovan kirjoittamisen -kurssin opiskelijat kirjoittamassa seesteisessä taiteen ilmapiirissä.

Luomassa uusia maailmoja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti