maanantai 22. lokakuuta 2018

"Muistakaa käydä äänestämässä!" - Pekka Hakalan terveiset Lyseonpuiston lukion opiskelijoille

Perjantaina, 12. lokakuuta Lyseonpuiston lukion opiskelijat saivat vieraan Euroopan unionista. Pekka Hakala kirjoitti  ylioppilaaksi vuonna 1986 Ounasvaaran lukiosta ja lukion jälkeen hän lähti opiskelemaan kansainvälistä politiikkaa, valtiotieteitä ja historiaa Helsingin yliopistoon. Opiskelijajärjestöissä toimimisesta oli hyötyä kun hän  päätti hakea töihin EU:iin. Monivaiheisen valintaprosessin läpäistyään Hakala pääsi unionin palvelukseen ja nyt hänellä on takanaan jo 22 vuoden ura unionin palveluksessa. Tällä hetkellä Pekka Hakala toimii Euroopan parlamentin ulkopoliittisen yksikön päällikkönä.
Pekka Hakala teki Lyskalla täyden ”työpäivän”, sillä pidettyään aamulla päivänavauksen koko koululle hän osallistui
päivän mittaan kolmelle oppitunnille.


Pekka Hakala Euroopan unionista vieraili vanhassa opinahjossaan.


Päivän viimeisellä oppitunnilla hän kertoi työstään taloustiedon kurssin opiskelijoille. Aluksi hän tenttasi opiskelijoiden EU-perustietoutta.Hakala korosti kielten opiskelun merkitystä silloin kun opiskelija on aikeissa hakeutua kansainväliselle uralle. Myös ruotsin kielen taidosta on ollut hänelle erityistä hyötyä unionin palveluksessa.


Hakalan alaisuudessa työskentelee n. 30 henkilöä, jotka edustavat 13 kansalaisuutta. Henkilökunnan työtehtäviin kuuluu esimerkiksi pöytäkirjojen laatiminen, taustaselvityksien tekeminen eri valtioiden tilanteista, toiminnan johtaminen työryhmissä, kokousten järjestäminen. EU:ssa on 28 jäsenvaltiota ja parlamentissa esitetyt puheenvuorot tulkataan 24 kielelle! EU:ssa on töitä monipuolisesti, ekonomisteille, juristeille, humanisteille.


Tunnin loppupuolella opiskelijat esittivät kysymyksiä Hakalalle. Häneltä kysyttiin mm. sitä, voiko hän tehdä työtään Suomesta käsin. Toisin kuin parlamentin jäsenet virkamiehet sekä työskentelevät että asuvat Brysselissä. Suomesta käsin et voi työskennellä EU:n virkamiehenä. Kun Hakalalta kysyttiin sitä, miten unioni on pyrkinyt edistämään yhteistä eurooppalaista identiteettiä, oli Hakala vastaus mielenkiintoinen. Hän ei nostanut ensimmäisenä esiin ulkoisia symboleja, lippua, hymniä jne. vaan yhteistyön ja yhteiset arvot, demokratian, oikeusvaltioperiaatteen, toimintamahdollisuudet omien maarajojen ulkopuolella. Lopuksi opettaja kysyi Hakalalta mielipidettä EU-virkamiehen palkkatasosta. Hakala totesi palkkatason olevan ”hyvä”, toki suomalaisen näkökulmasta Brysselissä asuessa ympäriltä puuttuu turvaverkko: perhe, vanhat ystävät yms.


Sekä päivänavauksessa että oppitunneille Hakala korosti erittäin paljon sitä, kuinka tärkeä asia demokratia on meille kaikille. Muistakaa äänestää tulevissa vaaleissa oli Hakalan painokas viesti. ”Äänestäkää nuoria, nuoria naisia, myöskin nuoria miehiä” - näihin sanoihin Pekka Hakala päätti mielenkiintoisen esityksensä.

Enni Petäjäniemi, Ada Rantala
+ ope SJ.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti