torstai 20. joulukuuta 2018

Lappi – Me teemme sen -kilpailu

Lapin Kansa järjesti 90-vuotisjuhlansa kunniaksi  Lapin alueen toisen asteen opiskelijoille “Lappi - Me teemme sen” -kilpailun, jossa nuoria pyydettiin kertomaan ja kuvittamaan, millaisena he näkevät Lapin tulevaisuuden. Kilpailussa oli kolme sarjaa, teksti, kuva ja video, joihin opiskelijat saivat osallistua, ja joista jokaisen sarjan kolme parasta työtä palkittiin. Tekstisarjan voitti Lyseonpuiston lukiossa opiskeleva Sanni Lindholm, jonka kilpailutekstin voi lukea alta.



Lapin parempi tulevaisuus


Lapin tulevaisuus voidaan vahvasti liittää turismiin, muuttoliikkeeseen ja tulevaisuuden päätöksiin siitä, miten Lappia tullaan kehittämään. Kaikki eivät näe Lapin tulevaisuutta valoisana, vaan joillekin saattaa nousta mielikuvia hiljalleen kuolevista pienistä kylistä, joiden viimeinenkin kyläkauppa lopulta sulkee ovensa. Voisiko Lapin tulevaisuus kuitenkin olla jotakin muuta, jotain mahtipontista ja entistä valovoimaisempaa tällä hetkellä Rovaniemellä asustelevan Joulupukin rinnalla?


Jos Lapin ulkopuolisilla alueilla asuvia ihmisiä pyydettäisiin kuvailemaan Lappia, esiin nousisi todennäköisesti Joulupukki, revontulet, pitkät ja lumiset talvet, sekä kaunis luonto ja selkeät vuodenajat. Joulupukki onkin varmasti lähes jokaisen turistin “must see” -juttu Rovaniemellä lomaillessa, ja lumen määrää ihastelevat useat Aasiasta Lappiin tulevat turistit. Kaupungissa ja autoteillä haaveilevat porot aiheuttavat myöskin suurta hilpeyttä turistien keskuudessa. Ollessani vuoden ulkomailla opiskelemassa minulta kysyttiin, kuljemmeko porojen avulla kouluun, töihin ja kauppaan. Joku voisi sanoa, että kysymys on ollut tyhmä ja on samalla hyvin kärjistetty kuva siitä, millaisena Lappi muualla maailmassa ainakin joidenkin ihmisten silmin nähdään. Voisiko tämän typerän kysymyksen kuitenkin kääntää jollakin tavalla eduksi, Lapin vetonaulaksi?


Samaan aikaan kun Lappi nähdään kauniina alueena, jossa luonto on lähellä, nähdään se myöskin eräänlaisena takapajulana. Kaikki hieno ja mahtava on kaukana, parhaimmat tapahtumat järjestetään aina Etelä-Suomessa ja ainakin paikallisten mielestä Lapissa ei koskaan - tai ainakin hyvin harvoin - tapahdu mitään mielenkiintoista. Tämä kaukainen takapajula täytyy kuitenkin tulevaisuudessa nostaa ihmisten tietoisuuteen uudella tavalla. Muutoin Lapin tulevaisuus voi oikeastikin olla yhtä synkkä, kun sen voi kuvitella olevan.


Lapin parempi tulevaisuus tulee koostumaan pienistä teoista, jotka yhdessä kasvavat suuriksi muutoksiksi, jotka muokkaavat tulevaisuutta valoisaan suuntaan. Ensimmäisenä tekona jokaisen Lapin alueella asuvan ihmisen tulisi olla ylpeä siitä, että on kotoisin täältä pohjoisesta. Ei ole mitään vikaa, että Helsinkiin mentäessä puhutaan “mie sie”-murteella. Mielestäni lappilaisuutta tulee kantaa ylpeänä sen sijaan, että sitä yritettäisiin piilotella joka kerta, kun astutaan suurempaan kaupunkiin, jossa kaikki tuntuu olevan hienompaa kuin kotona. Ollaan ylpeitä siitä, mitä kaikkea Lappi meille tarjoaa, ja millaisia mahdollisuuksia voimme täällä saada. Jokainen lappilainen voi halutessaan lähteä tuulettumaan metsään, joka todennäköisesti sijaitsee hyvinkin lähellä asuinaluetta. Voimme helposti lähteä minilomalle Ruotsiin tai esimerkiksi Norjan Lofooteille. Talvisin meillä on todella helppoa lähteä laskettemaan tunturikeskuksiin ilman, että autossa täytyy istua 10 tuntia, jotta ensimmäinen kunnon laskettelurinne tulisi vastaan. Lapissa ei ehkä ole kaikkia niitä mahdollisuuksia mitä Etelä-Suomessa, mutta niitä mahdollisuuksia joita on, tulisi nostaa enemmän esille. Pitämällä yllä omaa lappilaista imagoa nousee myös Lappi alueena enemmän esille, joka taas vaikuttaa esimerkiksi turistien mielenkiinnon heräämiseen.


Turismi on yksi niistä merkittävimmistä tekijöistä, joka nostaa monen lappilaisen kylän ja kaupungin maailmankartalle. Turismiin tulisikin tarttua entistä rohkeammin ja turisteille tulisi tarjota enemmän aktiviteetteja myös kesäaikaan. Talvella turistit tulevat kelkkasafareille, poroajeluille ja Joulupukin luo, mutta kesäaikaan järjestetyt aktiviteetit kuihtuvat näiden mahdollisuuksien rinnalle. Ympäröivää luontoa tulisi hyödyntää enemmän. Kesäisin voitaisiin järjestää erilaisia retkiä luontoon samalla lailla kuin talvisinkin. Turisteille voitaisiin tarjota esimerkiksi erilaisia vaellusretkiä tuntureihin turistioppaiden ohjaamina. Olisiko myöskään täysin hullu idea, jos esimerkiksi Rovaniemellä Kemijoen yli rakennettaisiin gondolihissi, jonka avulla turisteilla olisi parempi mahdollisuus päästä vierailemaan esimerkiksi Ounasvaaralla sekä siellä sijaitsevalla näköalatornilla? Tätä hissiä tulisivat varmasti käyttämään sekä turistit että paikalliset asukkaat, kunhan hinnoittelu hoidettaisiin järkevälle tasolle ja muut käytännön asiat saataisiin hoidettua. Samalla hissin rakentaminen ja hankkeen toteuttaminen toisi paljon lisää työpaikkoja ainakin tilapäisesti, mikä on aina hyvä asia kaupungin ja koko yhteiskunnan kannalta.


Nuorille tulisi enemmän kertoa niistä mahdollisuuksista joita Lappi tarjoaa, sillä heitä muuttaa koko ajan enemmän ja enemmän pois Lapista. Samalla menetetään hurjasti hyvää osaamista, jota alueen kehittämiseen voitaisiin hyödyntää. Nuorille pitäisi tuoda enemmän esille niitä mahdollisuuksia, joita Lappi voi esimerkiksi työelämässä tarjota. Lappi tarjoaa nimittäin paljon muutakin kuin ainoastaan mahdollisuuden toimia turistioppaana. On ymmärrettävää, että usein lähdetään etelämmäksi opiskelemaan, mutta Lapin kehityksen kannalta olisi erityisen tärkeää, että ainakin osa näistä pois muuttaneista nuorista palaisi opiskelun jälkeen takaisin kotiseudulle.


Ensivaikutelma ja yleisilme on myöskin asia, joka pistää kaikkien silmään hyvinkin nopeasti kadulle astuttaessa. Kesäisin kauniit kukka-asetelmat ja talvisin näyttävät jouluvalot piristävät kaupunkien ilmettä ja luovat kotoisuuden tunnetta. Todellisuudessa useat kadut kuitenkin loistavat usein tyhjyyttään talvi-iltoina turistien kävellessä näyteikkunasta toiseen sillä kaikki, tai ainakin suuri osa, kaupoista on jo mennyt kiinni. Jos haluamme, että turistit tulevat vierailulle Lappiin vielä tulevaisuudessakin, pelkkä Joulupukki, porot ja huskykoirat vetonauloina eivät enää riitä. Turisteille tulee tarjota enemmän. Mielestäni turisteille ja myös paikallisille tulisi tarjota mahdollisuus kaupoissa kiertelylle viikonloppuisin myös kello 16 jälkeen. Tällöin saataisiin myös mahdollisesti vähennettyä työttömien määrää ainakin jonkin verran samalla, kun kaupat palkkaavat lisää työntekijöitä. Aina löytyy varmasti joku halukas - esimerkiksi opintojaan rahoittava nuori - joka suostuu olemaan töissä lauantai-iltaisin myöhempäänkin palvelemassa asiakkaita. Asiakaslähtöisyyteen ja palveluun tulisi myöskin panostaa, sillä hyvä sana kuuluu kauas ja sillä voi olla kauaskantoisia seurauksia turistien määrän suhteen. Jos turistit kokevat olonsa tervetulleiksi, on todennäköisempää, että he suosittelevat Lappia matkakohteeksi ystävilleen ja sukulaisilleen omaan maahan tai kaupunkiin palatessaan.


Mielestäni olisi myös erityisen tärkeää, että Lapin tulevaisuutta koskevat muutokset tapahtuisivat tasaisesti koko Lapin alueella, eikä vain tietyissä kaupungeissa tai kylissä. Vaikka turisteja tulee kaikista eniten suurempiin asutuskeskuksiin, kuten Rovaniemelle, voivat heistä useat jatkaa matkaansa muuallekin Lappiin, kuten esimerkiksi Saariselälle. Olisikin tärkeää, että koko alueen yleisilme olisi kunnossa, eikä sen kehittäminen keskittyisi vain kaikista suurimmille turistialueille. Kun kokonaiskuva ja yleisilme ovat kunnossa koko Lapin alueella, hyvä sana kiertää ja turistit haluavat tulla Lappiin uudestaankin.


Lapin tulevaisuus koostuu minun mielestäni siis siitä, että teemme yhteisvoimin Lapista kiinnostavan ja halutun paikan tulla käymään tai muuttaa asumaan. Jokainen voi vaikuttaa siihen, millainen yleisilme lappilaisista kaupungeista ja kylistä näyttäytyy ulkopuolisille ja kuinka mukavaa Lapissa on asioida, koska ihmiset ovat ammattitaitoisia ja ystävällisiä. Kirkkaan tulevaisuuden rakentaminen koostuu pienistä teoista, jotka koostavat yhdessä suuren kokonaisuuden, joka tuottaa tulosta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti