perjantai 8. joulukuuta 2017

Lyskan ylioppilas- ja itsenäisyysjuhla

Itsenäisyyspäivän aattona 5.12. Lyseonpuiston lukiolla juhlittiin syksyn uusia ylioppilaita ja Suomen satavuotiasta itsenäisyyttä. Rakennus oli tupaten täynnä opiskelijoita, koulun henkilökuntaa, ylioppilaiden lähimmäisiä ja juhlamieltä. Itse sain aitiopaikan piippuhyllyltä.
Juhlat käynnistyivät, kun ylioppilaat saapuivat yleisön laulaessa Lippulaulua. Lippukulkueen jälkeen kuultiin Lyskan opiskelija Lotta Laitilan kirjoittama runo Ja näen sisukkuutta, jonka esittivät (niin ikään lyskalaiset) Milla Laakso ja Aleksi Pesonen. Suomalainen olemus tiivistyi runoon upeasti ja se viritti yleisön itsenäisyyspäivän tunnelmaan.
Runon jälkeen oli perinteiden vuoro. Sodassa kaatuneiden muistomerkille laskettiin seppele ja vanhin vuosikurssi luovutti vapauden viestin nuoremmille opiskelijoille. Juhlapuheen piti eversti, sotaorpo Mikko Virrankoski. Puheessaan hän muisteli Suomen itsenäistymisen vaiheita ja pohti Suomen tulevaisuutta.
Myös musiikilla oli juhlassa suuri rooli. Lyskan juhlaorkesteri esitti Esa Tikkalan johtamana marssisävelmiä ja säesti yhteislauluja. Kaunis ohjelmanumero oli myös Emilia Heikkilän pianoesitys, jossa hän soitti muunnelmia kansanlaulusta Älä itke äitini.

Lyseonpuiston lukion juhlaorkesteri,

Seuraavaksi oli ylioppilaiden vuoro loistaa. Ylioppilastodistusten ja -lakkien jaon jälkeen laulettiin Gaudeamus Igitur ja kuultiin rehtori Tuovi Palomaan onnittelupuhe. Ylioppilaan puheen piti Laura Selkälä, ja tunteikas puhe sai yhden jos toisenkin herkistymään. Tänä vuonna kuultiin myös ylioppilaan äidin kiitospuhe, jonka piti Elina Tapio-Uusitalo.Juhlan lopuksi laulettiin Maamme-laulu. Sen aikana minussa heräsi ylpeyden tunne. Ylpeys tietysti siitä, että olen suomalainen, mutta myös siitä, että olen lyskalainen. Viime vuonna sain nauttia ensimmäistä kertaa Lyskan itsenäisyysjuhlasta ja silloin kaikki oli uutta ja upeaa. Tänä vuonna tiesin jo osittain mitä odottaa, ja juhlan aikana olin niin ylpeä siitä, että Lyskalla osataan juhlia Suomea ja ylioppilaita niin kauniisti.

Onnea uudet ylioppilaat ja oikein hyvää itsenäisyyspäivää!

Kuvat: Tuukka Nerg

1 kommentti:

  1. Hieno kuvaus juhlasta. Itsekin juhlassa olleena koin juuri samalla tavalla kuin kirjoittaja.

    VastaaPoista