perjantai 10. marraskuuta 2017

Lyskalainen muraali ilmestyy Veljeskotiin

Aikomus

Olen ryhmässä kaksi. Tarkoituksenamme on suunnitella ja toteuttaa Kuntotie 1 kuntoutuskeskuksen liikuntasalin seinään maalaus, josta keskuksen asiakkaat ja työntekijät iloitsisivat.

Salin muu sisustus ja valaistus tuli myös ottaa huomioon maalauksessa - värien kannattaisi olla mahdollisimman sopusoinnussa muun salin värimaailman kanssa. Meidän tuli huomioida myös se, etteivät värit olisi liian tummia tai muodot liian yksityiskohtaisia, sillä maalauspaikka on hieman hämärämmässä osassa huonetta.


Suunnittelu

Teimme ensimmäisellä tunnilla kukin kolme eri luonnosta siitä, minkälainen seinämaalaus voisi olla. Ryhmissä päätimme luonnoksista kuusi sopivinta, jotka esittelisimme toimitilan asiakkaille ehdotuksina sekä esimerkkeinä siitä, mitä tilaan voisi tulla.

Asiakkailla, joita me pääsimme ryhmän kanssa haastattelemaan, ei ollut erityisen paljon mitään tiettyjä toiveita tai ehdottomia kieltoja seinämaalauksen teemasta tai aiheesta, mutta tuli ilmi, että he toivoisivat jotain esittävää lappilaista, mahdollisesti keväistä, luontomaisemaa.

Näillä päivitetyillä tiedoilla lähdimme uudelleen ryhmissämme miettimään, minkälaista teosta voisimme tarjota asiakkaallemme. Käytimme lähtökohtana aikaisempaa luonnosta, jossa ilmeni valmiiksi jo värimaailmakin, ja lähdimme siitä liikkeelle.

Kokosimme valmiista seinämaalaussuunnitelmasta teoksineen ja värikarttoineen planssin, johon kuului myös lyhyt selitys suunnitelmasta nimineen kaikkineen. Oman ryhmäni teoksen nimeksi päätimme “Kurjet suolla” ilmiselvistä syistä, ja koska ajattelimme sen miellyttävän kokonaisuudessaan asiakastamme.


Äänestyksen lopputulos

Asiakkaat valitsivat muraalikseen teoksen “Sininen hetki”. Mielestäni se oli hyvä valinta, sillä se edusti hyvin lappilaista luontoa mutta minimalistisella ja selkeällä tavalla, joka olisi myös sopivan haastava toteuttaa käytännössä. Siinä oli huomioitu hyvin huoneen muu sininen sisustus sekä tulevan muraalin sijainti ylätasossa, sillä teoksessa maisema oli kukkulan huipulta.

Kun kuulimme äänestyksen tuloksen, valitun teoksen tehneen ryhmä esitteli teostaan ja sen toteutussuunnitelmaa tarkemmin. Esitimme sitten tarkentavia kysymyksiä ja aika lailla kaikki tuntui selkiintyvän.

Seuraavaksi oli aika toteuttaa itse muraali.


Luonnostelu

Päivämme alkoi Kuntotiellä tuntia liian aikaisin, sillä tellinkejä ei ollut vielä ehditty paikan päällä asettaa tullessamme. Se ei kuitenkaan meitä lannistanut, vaan heti kellon lyödessä viisi ryhdyimme toimeen.

Teimme ensin seinälle maalarinteipillä “gridin” eli ruudukon, joka helpottaisi teoksen suurentamista seinälle. Luonnostelimme hiilellä seinälle sen jälkeen itse teoksen ja sekoitimme maalit valmiiksi.


Maalaaminen

Toisena päivänä tullessani jatkamaan, muut olivat jo hienosti päässeet alkuun ja itse asiassa aika pitkällekin. Suurin osa taustoista oli valmiiksi maalattu. Itse ryhdyin vaaleimpien osien ja puiden maalaamiseen. Lauantaina lähdin myös maalaamaan, jolloin maalasin pikkuporoa ja täpliä muihin poroihin.

Sunnuntaina viimeistelin teosta muiden kanssa siistimällä teoksen reunoja, värikorjaamalla ja edelleen täplittämällä. Yhden maalaustoverin kanssa myös maalasin nimikylttiä, joka teokseen liitettäisiin. Sitten teos olikin valmis ja oli aika kerätä tavarat kokoon ja alkaa siistiä paikkaa.


Teoksen paljastaminen

Maanantaipäivänä 30.10. matka kulki taas kerran kohti Kuntotie 1, mutta tällä kertaa olimme vain läsnä paljastamassa (lähes) koko kurssin yhteisvoimin muraali asiakkaille virallisesti.

Kolme meistä lähti kertomaan tarkemmin teoksesta asiakkaille sekä kiittivät kaikkien puolesta tästä ainutlaatuisesta ja mukavasta tilaisuudesta, ja samoin kaksi keskuksen työntekijöistä lausuivat omat kiitoksen sanansa muraalin toteutumisesta.


Jälkikatsaus

En ollut ensin aivan varma, olisiko mukavaa tehdä muraali näin suuren kurssin kanssa, koska silloin ei yksittäisille henkilöille välttämättä jäisi paljon taiteellista vapautta, tai ylipäätään tekemistä. Mutta mieleni muuttui sen jälkeen, kun suunnitelma oli valittu ja itse muraalin maalaaminen alkoi. En ole koskaan ollut erityisen hyvä tai innokas maalari, mutta koska teos oli sen verran selkeä, sen tuottaminen oli yllättävän mukavaa ja erityisesti hyvässä seurassa.

Uskon, että muraali meni oikeaan paikkaan, jossa siitä todella voidaan nauttia ja hyötyä. Oli siis kunnia päästä ilahduttamaan paikan asiakaskuntaa. Ennen kaikkea tämähän oli kuitenkin juuri meille suuri ja ainutlaatuinen tilaisuus tehdä jotain hienoa ja erityistä - ja jotain mistä ylpeillä jopa CV:ssä

Muraalia työstänyt kuvislinjalainen Juuso iloitsee teoksen valmistumisesta.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti