torstai 26. lokakuuta 2017

UNICEFin hyvän tahdon lähettiläs Eija Ahvo

”Abanambeene nambene!” lauloi Eija Ahvo, näyttelijätär ja laulajatar, vieraillessaan koulussamme esittelemässä Unicefin toimintaa hyvän tahdon lähettilään pestissään. ”Lapset ensin!” kuuluisi sama suomeksi.

Ahvo esitteli työtään hyvän tahdon lähettiläänä 31 vuoden kokemuksella. Vuonna 2016 hän pääsi vierailemaan Ruandassa, pienessä Keski-Afrikan valtiossa. “Tuhansien kukkuloiden ja hymyjen maassa”, kuten Ahvolle itselleen oli paikkaa esitelty.
Ruandassa Ahvo pääsi tutustumaan UNICEFin monialaiseen avustustyöhön ja näkemään sen tuloksia.

Kasvatuksen ja koulutuksen alalla töitä on tehty “child friendly school” -projektin kautta, jonka tarkoituksena on rakentaa kouluja, joissa lapset pääsevät opiskelemaan omalla äidinkielellään. Opetuksen lisäksi kouluissa myös huolehditaan hygieniasta, ruoasta ja puhtaasta vedestä. Jokaisen koulun yhteydessä onkin kaivo. ”Puhdas vesi on terveyden ehto”, kuten Ahvo asian ilmaisi.
Tuhannen päivän ohjelma on puolestaan neuvolaohjelma, jossa seurataan odottavien äitien hyvinvointia ja lasten kasvua ensimmäisen tuhannen päivän eli noin kolmen vuoden ajan. Apua tarjotaan myös hyväksikäytön uhreille ”one stop center” -ohjelman muodossa, ja HIViä sairastaville UNICEF tarjoaa esimerkiksi vertaistukea.

Lopuksi Ahvo vielä kertoi UNICEFin toiminnasta yleisesti ja tahtoi korostaa, että toimintaan mukaan pääsemiseen ei tarvita mitään erityistaitoja. Rovaniemellä on toiminut UNICEF-toimintaryhmä jo 60-vuoden ajan ja sen kautta pääsee toimintaan mukaan helposti. Tapoja auttaa on monia. Myös koulumme Lyseonpuiston lukio on osaltaan mukana toiminnassa. Lyska onkin pohjoisin Suomen 50 UNESCO-koulusta.IMG_0617.jpg

Kuva: Nea Nissinaho 2c
Teksti: Anni Rantaniemi 2a
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti