tiistai 9. toukokuuta 2017

Veteraanipäivä hiljensi Lyskan

Torstaina 27. huhtikuuta vietettiin kansallista veteraanipäivää, ja päivän teemaan
liittyi myös Lyskan päivänavaus. Aluksi koko koulu hiljentyi kuuntelemaan
Evakon laulun. Tämän jälkeen lehtori Salomo Juupaluoma johdatteli aiheeseen seuraavin sanoin:


Veteraanipäivän historiaa
“Päivälleen 72 vuotta sitten, 27. huhtikuuta 1945 loputkin Saksan 20. vuoristoarmeijan sotilaista vetäytyivät kello 13.30 mennessä Kilpisjärveltä Norjan puolelle rajaa. Tuona päivänä Lapin sota ja samalla Suomen osuus toisessa maailmansodassa päättyi. Päivä on jäänyt Suomen puolustusvoimien viimeisimmäksi sotapäiväksi.
Vuodesta 1987 lähtien 27. huhtikuuta on ollut sotaveteraanien kunniaksi vietettävä juhlapäivä ja yleinen liputuspäivä. Sitä vietettiin ensimmäisen kerran vuonna 1987 osana Suomen itsenäisyyden 70-vuotisjuhlavuotta.
Kansallista veteraanipäivää ei vietetä voitonjuhlana, vaan sillä on kaatuneiden muistopäivääkin rauhanomaisempi luonne. Suomi on saanut elää rauhan oloissa 72 vuotta.
Suurimmalle osalle meistä sodat ovat asia, joka tulee ikävällä tavalla esille uutisissa eri puolilta maailmaa. Lähi-idässä soditaan ja miljoonat ihmiset, erityisesti siviilit, ovat omakohtaisesti joutuneet kohtaamaan sodan kauhut.
Sota on varmastikin inhottavin, vastenmielisin ihmisen aikaansaannoksista. Kukaan järkevä ihminen ei halua sotaa. Mikään asia tällä pallolla ei ole tärkeämpi asia kuin rauhan asia.”

Veteraanin tervehdys
Seuraavaksi Rovaniemen Sotaveteraanien edustaja, sotaveteraani Arvi Räsänen esitti
veteraanien tervehdyksen Lyskan opiskelijoille ja henkilökunnalle. Hän esitti myös kiitokset siitä, että oli saanut mahdollisuuden tulla puhumaan nuorille. Päivänavauksen lopuksi kuunneltiin Veteraanin iltahuuto.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti