perjantai 12. toukokuuta 2017

Tuomarin työ on vapautta ja vastuuta

Lyskalla vietettiin torstaina 11.5. perinteistä alumnien päivää, jonka kunniaksi koulullamme vieraili noin 15 koulun entistä opiskelijaa. Yksi vierailijoista oli Marianne Wagner-Prenner, Rovaniemen hovioikeuden presidentti. Hän kertoi meille paitsi itsestään myös juristin työstä.

Rovaniemen hovioikeuden presidentti Marianne Wagner-Prenner

Wagner-Prenner kiinnostui oikeustieteistä jo lukiossa psykologian ja yhteiskuntatieteen kursseilla. Lukion jälkeen vietetyllä välivuodella hän kypsytteli ajatusta yliopistoon hakemisesta ja pääsikin opiskelemaan oikeustieteelliseen tiedekuntaan. Wagner-Prenner kirjoitti gradunsa syyntakeisuudesta ja tutki sitä varten mielentilalausuntoja lähes sadan vuoden ajalta. Myöhemmin hän teki myös väitöskirjan samasta aiheesta.

Wagner-Prenner aloitti uransa juristina auskultoimalla käräjäoikeudessa ja saatuaan varatuomarin tittelin hän eteni hovioikeuteen esittelijäksi. Hän jatkoi nousujohteista uraansa ja pääsi hovioikeudenneuvokseksi. Vuonna 2014 hänet valittiin hovioikeuden presidentiksi, mikä on suuri kunnia: Suomessa on ollut aiemmin vain yksi naispuolinen hovioikeuden presidentti!


Rovaniemen hovioikeus on perustettu vuonna 1979, joten se on melko uusi verrattuna esimerkiksi Turun hovioikeuteen, joka on perustettu jo 1600-luvulla. Rovaniemen hovioikeuden tuomiopiiri kattaa yli puolet Suomen pinta-alasta, joten ei ole ihme, että puolet siellä toteutetuista pääkäsittelyistä on ns. matkakäräjiä. Hovioikeus siis matkustaa paikan päälle kuulemaan todistajia, palveluperiaatteen mukaisesti.

Wagner-Prenner kuvailee tuomarin työtä palkinnoksi sen itsenäisyyden ja riippumattomuuden vuoksi. Kukaan ei voi määrätä, että tuomarin tulisi ratkaista tapaus eri tavalla. Vapaus tuo tunnetusti mukanaan myös vastuuta: tuomarin virka teettää paljon työtä. Tuomarina pitää ymmärtää monen eri alan asioita, aina rahoituksesta maankäyttöön. Wagner-Prenner kertoo, että opiskelu ei lopu tutkinnon suorittamiseen, vaan tuomarina sitä jatkuu koko uran ajan.

Tuomarin työ voi olla raskasta myös henkisesti. Oikeudenkäyntikulut ovat korkeita ja tapauksen hävinnyt osapuoli voi joutua luopumaan jopa kodistaan, jotta pystyy maksamaan ne. Tuomarin on oltava äärettömän objektiivinen ja hänellä tulee olla sovittelutaitoja, jotta löydetään molemmille osapuolille sopiva ratkaisu. Tuomari tarvitsee myös esiintymistaitoja, jotta osaa kohdata mediaa oikealla tavalla.

Lopuksi Wagner-Prenner kannusti meitä nuoria ja vinkkasi, että kielitaidosta on hyötyä alalla kuin alalla. Hän rohkaisi lähtemään vaihto-oppilaaksi mahdollisuuden tullen, sillä kansainvälisyys on oiva valtti työelämässä. Hän kehotti unohtamaan ”anteeksi että olen olemassa” -asenteen ja kulkemaan rohkeasti pää pystyssä.

Aula oli koristeltu Lyskaviikon kunniaksi ilmapalloin.
Kuvat: Tuukka Nerg

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti