keskiviikko 24. toukokuuta 2017

Lyseonpuiston lukio mukana kansainvälisessä matematiikkaprojektissa

Lyseonpuiston lukio on yksi neljästä Consumption and Energy Sources in Modern Education (CESME) -projektiin osallistuvista kouluista. Muut projektiin osallistuvat koulut ovat  Norjasta, Puolasta ja Tsekistä. Projekti tarjoaa opiskelijoille mahdollisuuksia luoda itselleen valmiuksia opiskella myös kansainvälisessä ympäristössä luonnontieteiden ja matemaattisten aineiden parissa. Tämän lisäksi tärkeimpiä tavoitteita ovat englannin kielen taidon parantaminen ja kansainvälisten suhteiden luominen.

Projektia toteutetaan vierailemalla jokaisessa osallistujamaassa viikon ajan. Ensimmäinen projektimatka suuntautui Mikolowiin, Puolaan 13.-19.3, jonne Rovaniemeltä matkasi seitsemän opiskelijaa ja kaksi opettajaa. Mikolowissa teimme erilaisia opettajien valmistelemia energiankulutukseen liittyviä mittauksia kansainvälisissä ryhmissä. Jokainen ryhmä valmisteli tehtyjen mittausten pohjalta esitelmän yhdestä mittauksesta ja viikon päätteeksi esitteli ne  muille osallistujille. Esitykset auttoivat havainnollistamaan mittaustuloksia ja antoivat uskallusta esiintyä englannin kielellä, vaikka se ei olekaan opiskelijoiden äidinkieli.

Koululla tekemiemme mittausten lisäksi vierailimme hiilikaivoksessa, hiilivoimalassa ja sähkömuseossa sekä osallistuimme työpajaan, jossa tutkimme erilaisia luonnontieteellisiä ilmiöitä. Hiilikaivoksessa näimme konkreettisesti kaivoksen toimintaa sekä sen historiaa. Vierailu oli kiinnostava myös sen ansiosta, että menimme 3-kerroksisella hissillä 320 metrin syvyyteen.

Ohjatun toiminnan ulkopuolella meillä oli mahdollisuus tutustua paremmin muihin opiskelijoihin. Keskustelimme mm. koulujärjestelmistä ja niiden eroavaisuuksista sekä arkipäivisistä asioista. Toisiin projektilaisiin tutustumisen ansiosta projektista sai huomattavasti enemmän irti, sillä sen myötä kotiinviemisiksi jäi kehittyneiden taitojen lisäksi myös ystävyyssuhteita.

Mikolowin tapaamisen jälkeen projekti jatkuu uuden tapaamisen merkeissä Norjassa, jonne Lyseonpuiston lukiosta lähtee seitsemän uutta opiskelijaa. Kyseistä tapaamista varten mittaamme kouluissa mobiililaitteiden energiankulutusta. Mittausten tuloksia opiskelijat työstävät tapaamisen aikana .

Suomen projektitapaaminen on ensi elokuussa, jolloin projektilaiset muista maista tulevat vierailulle Lyseonpuiston lukioon. Suomeen saapuvat opiskelijat pääsevät kokemaan suomalaisen kulttuurin lähietäisyydeltä, sillä heidät majoitetaan Lyseonpuiston lukion projektilaisten koteihin.

Projekti on ollut jo tähän mennessä erittäin antoisa ja opettavainen kokemus, ja se jatkossa varmasti tarjoaa myös paljon hyötyä. Esimerkiksi kielitaidon kehittymisen huomasi Mikolowissa jo ensimmäisten päivien aikana, ja olemme vieläkin päivittäin yhteydessä muiden maiden projektilaisiin vapaa-ajalla.


Teksti: Jenna Karjalainen ja Saaga Salonen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti