perjantai 14. huhtikuuta 2017

Paikallispolitiikkaa Lyskan kuntavaalipaneelissa

Lyskalla järjestettiin torstaina 6.4. kuntavaalipaneeli. Paneeliin osallistui seitsemän ehdokasta, joista viisi oli nuoria eli 18-29-vuotiaita. Kaikki ehdokkaat olivat eri puolueiden edustajia. Vihreiden ehdokas oli Elina Luoma, Perussuomalaisten Matti Haapala, Kokoomuksen Iida Niva, Sosialidemokraattien Mikkel Näkkäläjärvi, Vasemmistoliiton Liisa Yliniva, Keskustan Teppo Säkkinen ja Kristillisdemokraattien Riitta-Maija Hokkanen.

Kuntavaalipaneelia kuunneltiin aulassa.

Monen ehdokkaan parannusehdotuksissa tuli ilmi rakennusten ja palveluiden sijainti, esimerkkeinä terveyskeskus ja uimahalli. Lisäksi julkista liikennettä olisi ehostettava teiden kunnon lisäksi. Ilmaisesta ehkäisystä alle 25-vuotiaille on puhuttu paljon eri puolueissa viime aikoina, ja muutaman kunnan kokeilut ovatkin tuottaneet positiivisia tuloksia ja säästöjä kunnille.


Homekoulut ovat harmillisen yleisiä myös Rovaniemellä, ja niiden korjaamiseksi ehdotettiin muutamia toimenpiteitä. Rakas Lyskamme on kuitenkin Rovaniemen ainoita kouluja, joissa sisäilmaongelmia ei juuri ole ilmennyt. Iloitkaamme siis siitä! Kehuja keräsivät myös Rovaniemen matkailu ja meidän kaunis luontomme.

Erimielisyyttä ja yhteisymmärrystä


Paneelissa oli myös nopeita kyllä-ei-kysymyksiä, joissa ehdokkaat nostivat joko punaisen tai vihreän lapun oman mielipiteen ilmaisuksi. Erimielisyyttä herättivät viikoittaisen kasvisruokapäivän järjestäminen kouluissa ja uuden uimahallin sijoittaminen. Yksimielisiä ehdokkaat olivat mm. koulujen lomien pitämisestä ennallaan.

Yleisökysymyksiä ehdittiin ottaa kaksi. Ensimmäiseksi selvennettiin, miksi ilmainen ehkäisy alle 25-vuotiaille olisi hyvä. Toisessa kysymyksessä ehdokkaita pyydettiin heittäytymään tilanteeseen, jossa hän olisi itse oman puolueensa puheenjohtaja ja puolue saisi eduskuntavaaleissa itselleen kaikki 200 paikkaa. Kysymys kuului, miten Suomi laitettaisiin kuntoon silloin.


Puheenvuorossa Matti Haapala (ps.).


Opiskelijalähtöistä toimintaaPaneelin järjestämisessä oli mukana kellottaja Marika Pyysoja, ja juontajina toimivat Helmi-Elina Ekholm ja Tervolasta vierailulle tullut Oskari Mattinen. Vaikka tilaisuus oli pääasiassa opiskelijoiden itse järjestämä, järjestelyissä olivat mukana opettajat Petri Veikkolainen ja Salomo Juupaluoma.


Paneelin jälkeen ehdokkaat ja muutama opettaja sekä paneelin järjestäjät siirtyivät opettajainhuoneeseen kahvittelemaan. Koulu myös tarjosi ehdokkaille ilmaisen lounaan koulun ruokalassa. Yleisesti paneeli sai paljon hyvää palautetta ja juttua olisi riittänyt paljon enemmän kuin aikaa riitti.


Teksti: Anni Moilanen
Kuvat: Tuukka Nerg

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti